Zawartość

Gluten – tylko chwilowy trend?

zdrowa dieta

W ostatnich latach gluten wzbudza coraz więcej kontrowersji. Częściej mówi się o diecie bezglutenowej i negatywnym wpływie glutenu na zdrowie człowieka, problemach zdrowotnych. Polemika co do szkodliwego działania tej substancji odbywa się także wśród lekarzy. Zdania są bardzo podzielone. Zainteresowanie glutenem wzrasta. Wszystko zaczęło się w 2011 roku, kiedy to australijski naukowiec Peter Gibson ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że nawet u osób nie chorujących na celiakie gluten powoduje problemy zdrowotne. Od tego czasu publikuje się więcej na temat działania glutenu na organizm ludzki. Coraz więcej informacji można znaleźć w czasopismach, internecie. Zatem należy zadać sobie pytanie co to jest ten gluten? Gluten to mieszanina dwóch białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Jest to białko zapasowe zbóż. Występuję w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Odpowiada za ciągliwą konsystencję ciasta i dzięki pęcherzykom powietrza umożliwia jego wzrost.

gluten free

Jednocześnie wśród konsumentów wzrasta świadomość społeczna, nabywają oni nowe nawyki żywieniowe skierowane w stronę zdrowego sposobu odżywiania oraz poprawy kondycji fizycznej. Poza tym gluten obecny jest nie tylko w zbożach ale również w produktach takich jak jogurty, sery, gumy do żucia czy wędliny. Stosowany jest także w aromatach, środkach słodzących i zagęszczających. Wiadomość o glutenie roznosi się szybciej również dzięki rozwiniętej medycynie, diagnostyce. Pojawia się wiele firm, które wykonują badania nietolerancji na gluten. Napędzają w ten sposób spiralę, dzięki której cały czas jest głośno o glutenie. Może to właśnie takie przedsiębiorstwa chcą, aby wiadomość o możliwości sprawdzenia czy nie toleruje się glutenu dotarła do wszystkich. Gluten może powodować celiakię lub alergię. Alergia występuje czasowo i można jej się pozbyć po pewnym czasie, natomiast celiakia spotykana jest u mniejszej ilości ludzi jednak nie można jej wyleczyć. Jedynym ratunkiem jest unikanie, wykluczenie produktów, które zawierają gluten.

poszukiwania

Celiakia oraz alergia na gluten

Celiakia jest chorobą ze specyficznym objawem a mianowicie nietolerancją glutenu. Substancja ta u osób posiadających tę przypadłość działa toksycznie i powoduje zanik kosmków jelita cienkiego, elementów odpowiedzialnych za wchłanianie komponentów odżywczych. Do niedawna uważano, że choroba dotyka tylko dzieci. Najnowsze badania pokazują, że dorośli również są narażeni na tę dolegliwość. Ujawnić się ona może w każdym wieku. Celiakia pełnoobjawowa jest prosta w rozpoznaniu. Do jej objawów najczęściej zalicza się: biegunki, wzdęcia i bóle brzucha, gubienie masy ciała, depresje oraz objawy niedoborowe. Gdy choroba ta jest skąpoobjawowa można ją rozpoznać dzięki niskiemu poziomowi żelaza, podwyższonemu poziomowi cholesterolu, zmęczeniu, bólom głowy, bólom kości i stawów czy problemom ze skórą. Jeśli występuje w formie utajonej w przyszłości może się rozwinąć w wyżej wymienione typy.

Przy wystąpieniu objawów należy udać się do lekarza, który po wykonaniu kompletnych badań zdiagnozuje chorobę. W przypadku rozpoznania choroby jedynym rozwiązaniem jest odstawienie produktów zawierających w swoim składzie gluten, a zatem przejście na dietę bezglutenową.

Nie należy jednak celiakii mylić z alergią na gluten. Reakcje uczuleniowe na gluten mogą wystąpić w tempie natychmiastowym czyli od kilku minut do kilku godzin po spożyciu oraz później gdzie objawy występują nawet po 1-2 dniach.

Do najczęściej występujących objawów alergii na gluten należą biegunka, wymioty, katar, pokrzywka na twarzy oraz zmiany zapalne skóry.

Wpływ glutenu na organizm

Badania naukowe wskazują, że problemy z nietolerancją glutenu mają również osoby, które nie chorują na celiakię. Dzięki badaniu Petera Gibsona zawrzało. Gwiazdy Show Biznesu zaczęły przechodzić na diety bezglutenowe promując ten krok jako zdrowe żywienie i szansę na lepszą sylwetkę. Naukowcy zaczęli potwierdzać lub obalać tą hipotezę. Ludzie zaczęli zastanawiać się nad negatywnym wpływem glutenu.

Na samym początku zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki:

1. Przeprowadź kompleksowe badania. Możesz w sposób naturalny kontrolować własne ciało, sprawdzić czy nie masz objawów alergii bądź celiakii.

2. Gdy zaobserwujesz chociażby jedną z przyczyn (wymienionych wyżej) skonsultuj się z lekarzem.

3. Upewnij się, że objawy alergii na gluten nie są objawami celiakii przy pomocy oznaczania poziomu gliadyny (IgA) oraz immunoglobin (IgG) lub przeciwko tranglutaminazie tkankowej (tTG), które nie występują przy zaburzeniach związanych z alergią. Zalecenia: odstaw produkty zawierające gluten.

4. Zastanów się nad własnym trybem życia: wszelkiego rodzaju przemęczenia, nieregularne jedzenie czy nieodpowiednia dieta mogą przyczynić się do problemów zdrowotnych. Rozwiązanie: odsuń na pewien czas produkty zawierające gluten, a po czasie sprawdź czy nadal negatywnie wpływają na Twój organizm.

5. Produkty zawierające gluten odstawione, a nadal czujesz się źle, nie masz ochoty na ćwiczenia czy spotkania ze znajomymi?Zastanów się nad powróceniem do pełnowartościowych produktów takich jak : pełnowartościowe produkty zbożowe, ryby, jajka, warzywa czy owoce.

6. Chorujesz na celiakie spróbuj przejść na dietę bezglutenową pozwalającą pozbyć się problemów zdrowotnych jednocześnie pozwalając cieszyć się pełnią życia.

zdrowa dieta

Odpowiednia dieta

Gluten jest produktem, który nie każdemu szkodzi. Jeżeli wahasz się, czy zrezygnować z glutenu dowiedz się jakie są za i przeciw. W przypadku diety bezglutenowej rozpatrywać ją należy z dwóch stron. Są zwolennicy i przeciwnicy. Ci pierwsi uważają, że jest to cudowna dieta poprawiająca samopoczucie oraz kondycję fizyczną. Całość dopełnia światopogląd osób medialnych, które propagują informacje o diecie bezglutenowej. Osoby popierające dietę bezglutenową zachwycają się produktami wysoko przetworzonymi zastępującymi im zwykłe przekąski takie jak ciasto, batony czy pizza. Osoby popierające i przechodzące na tą właśnie dietę czują się lepiej, ich problemy zdrowotne znikają. Stosujący dietę bezglutenową mogą cieszyć się w pełni życiem. Jest jeszcze druga strona medalu – przeciwnicy. Ci natomiast uważają, że to brednie, wymyślony problem, aby nakręcać nowe nawyki żywieniowe. Są oni zdania, że dieta bezglutenowa jest dobra, owszem, ale tylko dla ludzi, którzy nie tolerują glutenu i nie mogą go przyjmować w żadnej formie. Jako argument przedstawiają również kwestie badań, żadne z dotychczas przeprowadzonych nie udowodniły, że to faktycznie samo wyeliminowanie glutenu wystarczy aby schudnąć i poczuć się lepiej. Za argument przyjmują również kwestię mody, teraz jest na to popyt, machina nakręca się dzięki social mediom, gwiazdom czy firmom oferującym badania na nietolerancję glutenu. Przeciwnicy uważają, że ten trend może się w każdej chwili zmienić i popularny stanie się inny styl życia oraz produkt godny uwagi.

Zanim przejdziesz na jakąkolwiek dietę, nie tylko bezglutenową warto zastanowić się dwa razy. Poczytać w specjalistycznej prasie, artykułach i biuletynach co na ten temat sądzą specjaliści, jednocześnie z dystansem podchodzić do sponsorowanych tekstów. Taka decyzja musi zostać podjęta ze spokojem. Warto poradzić się lekarza, specjalisty ds. żywienia. Zrobić badania, które potwierdzą lub wykluczą możliwość przejścia na wybraną przez siebie dietę. Zauważyć trzeba również, że dietę ma się na całe życie. Jeżeli przyniesie ona zamierzone efekty, to znak, że jest się na dobrej drodze do sukcesu. To klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Dlatego najlepiej zastanowić się dwa razy niż podjąć złą decyzję.